6 juni 2015

NOORSE LES VIA SKYPE

Klart det"

Vanaf 2016 krijg ik Noorse les van Nina Løkken via Skype.

In 2014 emigreerde mijn dochter naar Noorwegen. Een jaar daarvoor had ze een Noorse man ontmoet, waarmee ze een relatie kreeg. Ze zocht een privélerares om Noors te leren. Dat werd Nina Løkken in Wageningen. Ze wilde snel en op hoog niveau Noors leren, omdat ze ook een baan wilde op haar niveau in Noorwegen. Zij heeft in het begin in Wageningen les gehad en daarna via Skype, zodat er geen reistijd nodig was en ze thuis in alle rust kon leren. In 2016 trouwde ze in Nederland met haar Noorse partner. Mijn man en ik vonden het leuk om het Noorse gezelschap, wat naar de bruiloft was gekomen, toe te spreken in het Noors. Om ons hierop goed te kunnen voorbereiden hebben we de hulp van Nina ingeschakeld en zij schreef de tekst, die wij wilden gebruiken, fonetisch in het Noors. Het was een succes. De Noorse gasten voelden zich erg welkom.

Toen wij Nina om hulp vroegen hebben we meteen afgesproken om ook Noorse les te nemen bij haar. We wilden onze Noorse familie kunnen verstaan en begrijpen, zeker nu er een kleindochter op komst was. De taal mocht geen probleem worden om met haar te kunnen praten en spelen. Wij wonen in Zuid-Limburg. Het is dus ideaal om gebruik te maken van het medium Skype om Nina’s lessen te volgen. Ik heb al heel wat lesniveau’s doorlopen en het lezen, schrijven, de grammatica en het luisteren gaan prima.

Nina daagt mij uit om over uiteenlopende thema’s te spreken in het Noors. Via links op Internet of films of series op NRK.no lees en bekijk ik alle mogelijke onderwerpen en verhoog daardoor mijn begrip van het Noors en mijn taalvaardigheid en woordenschat. Dit laatste heeft nog de meeste aandacht nodig, maar we gaan regelmatig naar Noorwegen en onze dochter en man en kleindochter komen ook vaak naar Nederland. Dus dan kunnen we oefenen. Het mooiste compliment kreeg ik van mijn kleindochter, die nu 5 jaar is. “Mama, oma en ik kunnen Nederlands en Noors praten en de rest alleen Nederlands of Noors. Josefine is tweetalig opgevoed door haar ouders en daar kan ze later haar voordeel mee doen. Mama praat alleen Nederlands tegen haar en papa Noors. Ze schakelt eenvoudig tussen die twee talen.

De lessen bieden mij niet alleen de mogelijkheid om de Noorse taal te leren, maar ik leer van Nina ook veel over de cultuur van de Noren en hoe zij in het leven staan. De geschiedenis van een land, het landschap en het klimaat bepalen sterk de instelling van de mensen, die er wonen en opgroeien. Mimi Otten


Noorse les via skype
Twee jaar geleden ben ik met Noorse les begonnen bij Nina. Mijn dochter woont met man en kleinkinderen in Noorwegen en dan is het fijn om de taal te kunnen spreken en verstaan. Bovendien is het een hele mooie taal, leuk om te leren.  Ik heb één keer in de twee weken les via skype, eerst met iemand samen en sinds januari alleen. Ik heb gekozen voor skype omdat een klassikale les in Wageningen voor mij ver weg is en ik op deze manier toch live van Nina les krijg. Dat is, zeker met het huiswerk erbij, best intensief, maar het is ook altijd heel gezellig, met ruimte voor conversatie en humor. We gebruiken een methode die erop gericht is je goed te kunnen redden in het dagelijks leven in Noorwegen. Daar ben ik al een heel eind in op weg, de methode heet dan ook “På vei”. Ze wijst me ook de weg op NRK tv, voor leuke series of herkenbare documentaires. Heel leuk en leerzaam.

Nina past de lessen aan naar je eigen tempo en voortgang en mede daarom is de naam van het taalinstituut,  Noors op maat, volkomen terecht. Ik ga inmiddels naar Noorwegen in het vertrouwen dat ik me in het Noors al heel behoorlijk kan redden. Tusen takk Nina!
Hilsen, Anke


Na een aantal jaren in Noorwegen gewoond en gewerkt te hebben wilden we toch onze vaardigheden in het Noors wat aanscherpen. Een onderhoudscursus leek ons goed en ook leuk om weer met het Noors te mogen stoeien. We hebben vanuit Noorwegen bij Nina les via Skype gevolgd. 

Het voordeel van de lessen bij Nina is dat zij ook goed bekend is met de klassieke Nederlandse taal-valkuilen die ook na jaren Noors soms nog aanwezig zijn. Wat de lessen van Nina extra jeu geeft zijn de meer verdiepende onderwerpen en opdrachten op het gebied van cultuur, kunst, literatuur, actualiteit en dit dan in dialoogvorm samen bespreken in het Noors. Aan ideeën geen gebrek. Ook eigen inbreng krijgt ruimte bij haar; Nina ervaren wij hier zowel flexibel als positief structurerend in. Daarnaast heeft zij een prettig gevoel voor humor en is er ruimte voor even wat minder serieuze stof om vervolgens de draad weer op te pakken. Uiteraard alles in het Noors (zelfs zo consistent dat het nu werkelijk vreemd is dit in het Nederlands te schrijven). Dit heeft zeker gemaakt dat we makkelijker uit onze woorden komen, weer het nodige bijgeleerd hebben en ons nóg bewuster zijn van de aandachtspunten die er hier en daar nog liggen. Kortom, een fijne ervaring en zeker aan te raden!
Hilsen Nienke & Esther


De afgelopen drie maanden heb ik wekelijks per Skype Noorse les gehad van Nina Løkken.
Ik deel de ervaring van mensen die me voor gingen. De lessen zijn doortimmerd, professioneel, uitdagend, grondig, leuk, afwisselend het is hard werken en de lessen zijn nooit saai. Je mag fouten maken, alles vragen. Nina is streng als dat nodig is maar met een prettig relativerend gevoel voor humor. Ik werd uitgedaagd om zelf na te denken en te puzzelen. Ze legt lastige dingen zó duidelijk uit dat je ’t snapt en ik kreeg daardoor echt een voldaan gevoel, “OOO zit het zooo, dan begrijp ik het!” Wat een fijne ervaring om de Noorse taal stap voor stap onder de knie te krijgen. Ik vind de naam Noors op Maat goed gekozen, want Nina levert echt maatwerk. Geen twijfel mogelijk: na de zomervakantie ga ik graag weer door met het volgen van Skype lessen! Leontien S.


Uitdagend onderwijs
“Noorse les bij Nina betekent dat ik uitgedaagd word. De invulling van de lessen is geheel bespreekbaar en wordt aangepast aan mijn behoefte. Tegelijkertijd zorgt ze er wel voor dat het niveau van wat ze aanbiedt nét wat hoger ligt dan mijn huidige niveau. Hierdoor blijft de uitdaging gegarandeerd en merk ik dat ik vooruit ga. Nina komt voortdurend met allerlei aanbevelingen als kijken naar programma’s op de Noorse televisie die aansluiten bij mijn interesse en achtergrond. Op die manier weet ze altijd een goede aansluiting te vinden en komen we tijdens de lessen over van alles en nog wat te spreken. Aan de hand van de Noorse actualiteiten leer ik naast de taal ook veel over het de Noorse cultuur, geografie, politiek en samenleving. Voor mijn aanstaande emigratie is deze kennis onmisbaar.

Een spontane, betrokken en professionele docent waar ik veel van leer!” Paul