6 juni 2015

EMIGRATIE

verspringer

Wij gaan in de zomer van 2021 naar Noorwegen verhuizen. Onze intentie is om er voor lange tijd te verblijven/ons er permanent te vestigen. Wij vinden het belangrijk om ons in de basis in het Noors te kunnen uitten. Omdat er veel komt kijken bij het emigreren hebben wij ervoor gekozen om in Nederland te beginnen met een cursus Noors. Inmiddels zijn wij gestart met niveau A1.

Iedere week hebben wij bij Nina een privé les Noors (via Skype). Nina leert ons niet alleen de taal maar ook de cultuur kennen. Nina houdt rekening met ons tempo, hierin kunnen wij ook aangeven wat wij (extra) behandeld willen hebben of waar wij meer begeleiding bij nodig hebben. Ook wisselt ze af in boeken/methodes en mag je haar altijd vragen om extra (herhalings-)opdrachten. Nina is een fijn persoon om Noorse les van te mogen ontvangen. Wij vinden het fijn dat ze open en direct is. Ook heeft ze aandacht voor ons en komt ze iedere week weer vol goede moed te voorschijn op ons beeldscherm.
Familie van Lammeren


Sinds een klein jaar zijn onze emigratie plannen concreet. Nina heeft ons vanaf het allereerste begin op weg geholpen met de taal, maar ook met allerhande achtergrondinformatie. We hebben 1 à 2 keer per week les, voornamelijk via Skype, maar als de agenda het toelaat gaan we graag naar Wageningen. Nina durft aan te sturen op voldoende inzet en huiswerk, maar beweegt ook feilloos mee met ons soms wat hectische schema. Het is echt les op maat, waarbij de facetten die voor ons van belang zijn voor werk en privé ruim aan bod komen. Het blijft natuurlijk afwachten wat we werkelijk presteren als we eenmaal voet op Noorse bodem zetten, maar dankzij Nina komen we in ieder geval met voldoende bagage aan’. 

Vi ses på lørdag!
Hilsen Arjan


In verband met onze aanstaande emigratie wilden wij ons noors bijspijkeren en op aanraden van een vriend kwamen we bij Nina terecht.

In deze periode heb ik heel veel van haar geleerd op een ongedwongen manier. Via skype en op lokatie in Wageningen. Allebei heel leuk, maar in Wageningen heeft ze alles tot haar beschikking en kan ze wat meer variatie in haar lessen brengen, dus mocht het mogelijk zijn zou ik dat afwisselen. Twijfel je nog? Niet doen! Als je goed noors wilt leren zit je hier aan het goede adres.

Hilsen Yvette


Sinds enkele maanden heb ik samen met mijn vriend Noors privé les van Nina. Ons doel is op termijn een tijd te werken en wonen in Noorwegen. Deze interesse is ontstaan op basis van de masterstage (natuurkunde) van mijn vriend in Oslo en onze geweldige vakanties in Noorwegen. Bovendien heeft het ons altijd al leuk geleken samen een geheel nieuwe taal te leren.

Het is voor mij van groot belang dat ik de taal goed beheers voordat we naar Noorwegen vertrekken, omdat ik graag als (huis)arts in Noorwegen aan de slag wil gaan. Gezien het feit dat ik momenteel onregelmatig werk, was privé les dan ook de best passende keuze voor ons. Nina laat deze lessen goed aansluiten op onze wensen en werktempo, maar waakt er ook zeker voor dat we niet te snel gaan: ruime aandacht voor de basis van de taal/ grammatica van waaruit we langzaam verder uitbreiden. Hierbij heeft Nina een open mindset. Is er iets wat niet bevalt, of wat je graag anders ziet, geef het aan. We kunnen immers elkaars gedachten niet lezen. Hierin kunnen wij ons helemaal vinden.

Het spreekt ons aan dat de lessen enerzijds een formeel karakter hebben waarbij ieder aspect van de taal aan bod komt: lezen, spreken en luisteren, etc. waarbij Nina geen enkel foutje, in bijvoorbeeld de uitspraak, laat ontglippen. Anderzijds zijn de lessen informeel en ontzettend gezellig: we komen binnen in het met zichtbare smaak en liefde ingerichte klaslokaal terwijl de koffie en koekjes klaar staan. Er is altijd ruimte voor een praatje over elkaars persoonlijke leven: waarbij we bij voorkeur natuurlijk Noors spreken. Wat ons bovendien erg aanspreekt, is dat je bij Nina niet alleen rauw taalles krijgt, ze vertelt tijdens de lessen ook veel wetenswaardigheden/funfacts over Noorwegen, de Noorse gebruiken, geschiedenis en cultuur. Dit maakt de les compleet.

Toen we begonnen met de Noors lessen was het vooral ons doel om zo snel mogelijk de taal vaardig te worden. Nu we eenmaal zijn begonnen bij Noors op Maat, zijn we Noors les als een soort hobby gaan zien waar we samen met veel plezier naar toe gaan en veel energie van krijgen.

In verband met onze aanstaande emigratie wilden wij ons noors bijspijkeren en op aanraden van een vriend kwamen we bij Nina terecht.
In deze periode heb ik heel veel van haar geleerd op een ongedwongen manier. Via skype en op lokatie in Wageningen.
Allebei heel leuk, maar in Wageningen heeft ze alles tot haar beschikking en kan ze wat meer variatie in haar lessen brengen, dus mocht het mogelijk zijn zou ik dat afwisselen. Twijfel je nog? Niet doen! Als je goed noors wilt leren zit je hier aan het goede adres.
Hilsen Yvette“Sinds een aantal weken volg ik groepslessen bij Nina in Wageningen. Deze lessen volg ik met heel veel plezier. Dat komt met name door de veilige, ongedwongen sfeer die Nina creëert. De sfeer is ‘hyggelig’. De lessen zijn afwisselend, waardoor de tijd voorbijvliegt en het altijd weer jammer is wanneer de les is afgelopen. Nina vertelt ook regelmatig over het land, het dagelijks leven en de geschiedenis van Noorwegen. Nina spreekt vrijwel de gehele les Noors. Dat is prettig, omdat ik daardoor zelf ook in het Noors ga antwoorden of vragen stel. Nina wisselt verschillende werkvormen af, zodat de lessen niet saai zijn. Het tempo ligt vrij hoog, zodat je ook in je eigen tijd voldoende aandacht moet besteden om bij te blijven. Als je serieus Noors wilt leren raad ik de groepslessen van Nina zeker aan.” 
Marjolijn Mols


Als onderdeel van onze plannen om naar Noorwegen te emigreren, willen we uiteraard de Noorse taal leren. De A1 cursus hebben we via een andere instantie gevolgd in groepsverband bij ons in de regio. Na deze cursus besloten we dat we op een effectievere manier les wilden. We hadden Noors op Maat al op verschillende beurzen zien staan en hadden al eens wat boeken besteld bij de Noorse Boekwinkel. We besloten Nina Løkken eens te mailen om informatie in te winnen.

Het bleek dat lessen via skype wel aanzienlijk duurder zijn dan wat we gewend waren, maar na 5 lessen was voor ons al duidelijk dat dit het helemaal waard is. De lessen zijn super leerzaam; al je vragen worden tot in detail beantwoord en de grammatica wordt uitstekend uitgelegd. Nina neemt de tijd voor je en ze kan, mede dankzij de handige Noorse Boekwinkel, de juiste handvatten bieden om de taal (het schrijven, spreken én luisteren) onder de knie te krijgen. Ook is het erg prettig dat ze buiten de lessen om je huiswerk nakijkt en terug mailt. Hierdoor kun je goed signaleren waar je fouten vandaan komen en er dan, indien gewenst, in de les aanvullende uitleg bij krijgen.

Nina is op een prettige manier ‘direct’ en dat zorgt ervoor dat de motivatie hoog blijft. De lessen zijn gezellig en je hebt zelf in de hand hoe hoog je de lat legt en hoe snel je die lat bereikt.”

Vi sees i morgen! Magchiel & Laura


Snel op niveau bij ‘Noors op Maat’
“Nadat de knoop was doorgehakt om naar Noorwegen te gaan verhuizen heb ik behoorlijk wat tijd besteed aan het vinden van de juiste manier om de Noorse taal op niveau te leren. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Nina en had met haar een uitgebreid intake gesprek. Hierin neemt ze de tijd om te kijken wat je doelen zijn en op wat voor termijn je die graag zou willen bereiken. Aan de hand van je karakter, achtergrond en persoonlijke wensen wordt dan de lesmethode bepaald die het beste aansluit bij jou. Daarna worden de lessen ingepland, waarbij Nina er goed op let of de doelen die je jezelf stelt ook wel te realiseren zijn in combinatie met werk en/of gezin. Dit voorkomt wel degelijk teleurstellingen en zo blijft je doel op een reële en ontspannen manier te verwezenlijken. Of je nu voor Skype lessen kiest, of bij haar les hebt in Wageningen… ze zitten vol afwisseling en worden op een gezellige, professionele manier gegeven waarbij er aandacht is voor de persoonlijke situatie en vragen van de cursist. Het blijft tijdens de les niet alleen bij de Noorse taal! Ook de culturele, historische, politieke en sociaal-maatschappelijke aspecten komen aan bod.
Wat ik erg waardeer aan Nina, is dat ze voor iedere cursist zo de tijd neemt en heel veel variatie biedt in het aanbieden van de leerstof zodat je continu geprikkeld wordt en de aandacht niet verliest! Iedereen die zich graag op een effectieve, professionele en gezellige manier de Noorse taal en cultuur eigen wil maken, raad ik dan ook van harte aan om contact op te nemen met Nina!” Annemieke


“Sinds maart volgen wij privélessen bij Noors op Maat en we kunnen met recht zeggen dat we zeer tevreden zijn! De lessen zijn inhoudelijk sterk en worden door Nina goed voorbereid. Er is aandacht voor zowel uitspraak als grammatica en ook de Noorse cultuur en gewoonten worden meegenomen. Als het om lestijden gaat, zijn wij waarschijnlijk niet de makkelijkste leerlingen: vanwege de reisafstand tussen onze woonplaats en Wageningen én een 40-urige werkweek, hebben wij voornamelijk via Skype en in de avonduren les. Hierin komt datgene waar Noors op Maat voor staat, duidelijk naar voren: het behulpzame karakter van de organisatie en het feit dat je in samenspraak je lessen en lestijden kunt bepalen. Het is natuurlijk niet voor niks dat wij voor Noors op Maat hebben gekozen en wij ervaren deze werkwijze als erg prettig.
Inmiddels hebben we op een gedegen en leuke manier de basisbeginselen van het Noors geleerd en zijn we zo enthousiast, dat we meerdere lessen zullen gaan inplannen. We zijn er zeker van dat we met Noors op Maat nog veel gaan leren en straks met de juiste kennis de taal in de praktijk kunnen gaan brengen.” Annemijn en Marnix


“De knoop is doorgehakt. We gaan emigreren naar Noorwegen. Een van de belangrijkste dingen op ons lijstje was het leren van de taal, want zonder de taal kom je als fysiotherapeut en logopedist nergens. Op internet hebben we gekeken naar verschillende mogelijkheden om de taal te leren. Daar viel ‘Noors op Maat’ al op. Na een proefles op de Scandinaviëbeurs waren we verkocht. We belden net op tijd, want er waren nog een paar plekken over in de agenda. Door onze werkroosters konden we niet samen op les en hebben we apart privéles genomen.
Allebei kwamen we gelijk blij terug van de eerste les. We hadden niet alleen heel erg veel geleerd, maar het was ook nog eens heel erg leuk! Nina maakt de naam van ‘Noors op Maat’ volledig waar. Samen met jou kiest zij een methode uit en past haar lessen volledig aan op jouw mogelijkheden, interesses, manier van leren en eventuele wensen. Daarnaast kiest ze het beste van elke methode. Het kan dus zijn dat je een luisteroefening uit een methode krijgt, en een uitspraakoefening uit een andere. Het lesmateriaal is van goede kwaliteit en erg afwisselend. Vanaf les 1 lijkt ze door te hebben waar je sterke en minder sterke punten liggen en past haar lessen daar op aan.
Daarnaast zijn de lessen erg gezellig. Je kan merken dat ze het zelf ook erg leuk vindt, en dat motiveert. Er is veel ruimte om vragen te stellen en dat doen we dan ook zeker. We gaan elke keer weer met plezier naar de lessen toe en we zijn blij dat we gekozen hebben voor Noors op Maat.” Med vennlig hilsen, Sara og Melis.


“Al lange tijd liepen we met het idee om naar Noorwegen te emigreren. Op een gegeven moment werd het tijd om de knoop door te hakken: we hadden besloten om ons in te zetten om in Noorwegen te gaan wonen en werken. Het eerste wat je dan moet doen is natuurlijk de taal leren. Vanaf begin januari 2008 tot en met de zomer ben ik zelf bezig geweest om de Noorse taal te leren met de lesmethode ‘Pa Vei’. Op een gegeven moment merkte ik dat ik een docent mistte die mij op mijn fouten kon wijzen en mij kon helpen met de uitspraak. Ik ben begonnen met zoeken op internet naar een verschillende cursussen en docenten. De site van ‘Noors op Maat’ zag er professioneel en leuk uit. Vervolgens heb ik een afspraak kunnen maken. Tijdens het kennismakingsgesprek vertelde Nina welke mogelijkheden er zijn voor de lessen en welke begeleiding zij kan bieden. Ik heb gekozen om privelessen te nemen. Het was onze bedoeling om in januari 2009 naar Noorwegen te gaan, dus leek het mij wel handig om priveles te volgen. Tijdens de lessen bespreken we de verschillende hoofdstukken en geeft Nina uitleg over de grammatica. Vragen en onduidelijkheden van mijn kant worden besproken. Ik oefen met grammatica- en luisteropdrachten van andere lesmethoden. Tijdens de lessen spreken we bijna alleen Noors; natuurlijk niet altijd even makkelijk, maar wel erg leerzaam. Ik vind de manier van lesgeven van Nina erg prettig:

  • ze geeft heldere en duidelijke uitleg,
  • ze heeft verschillende lesmethoden tot haar beschikking,
  • ze wijst duidelijk op de fouten en
  • prikkelt je tot het leren van de Noorse taal.

Tevens heeft Nina mij ook les kunnen bieden in Verpleegkundig Noors, wat natuurlijk zeer belangrijk is voor mijn beroep. In januari 2009 ga ik met mijn vriend naar Noorwegen verhuizen. In februari begin ik met mijn baan als verpleegkundige. Ik spreek nog zeker niet vloeiend de Noorse taal, maar ik ben van mening dat Nina mij goed op weg heeft geholpen.” Groetjes van Paula Bakker