6 juni 2015

FAQ

Wat kosten de lessen bij Noors op Maat?
De verschillende soorten lessen en cursussen hebben verschillende prijzen. Wij nemen graag persoonlijk contact met u op om dit met u te bespreken. Stuur ons een E-mail met daarin uw telefoonnummer, dan bellen we u zo snel mogelijk op!


Welke mogelijkheden biedt Noors op Maat?
U kunt bij ons het Noors leren dat voor uw doelsituatie het meest passend is. Een toerist wil anders Noors leren dan een arts die gaat emigreren of een zakenman die uitgezonden wordt. De mogelijkheden variëren van groepslessen tot individueel onderwijs, gezinslessen of lessen in tweetallen. We nemen graag persoonlijk contact met u op om uw wensen en mogelijkheden te bespreken. Stuur ons een E-mail met daarin uw telefoonnummer, dan bellen we u zo snel mogelijk op!


Heeft u een wachtlijst?
Wij willen graag alle cursisten zo goed mogelijk van dienst zijn. Meestal is er dan ook geen wachtlijst. Ieder half jaar beginnen er nieuwe groepscursussen. Privélessen kennen een eigen planning die onafhankelijk is van de groepscursussen.


Wat kan ik na twaalf lessen Noors?
Na twaalf lessen leest en spreekt u elementair Noors. U kunt zich dan in de gewone dagelijkse levenssituatie redden. In het Noors kunt u kennis maken met iemand, boodschappen doen, zich oriënteren in de woonomgeving en de inrichting van het huis bespreken, daarnaast heeft u enige basiskennis van de Noorse samenleving en het contact met de basisgezondheidszorg. Uiteraard is het rendement van de cursus ook afhankelijk van de energie die u als cursist investeert in het leren van de Noorse taal. Wanneer u naast het huiswerk ook nog wat extra opdrachten uitvoert, zal uw kennis breder zijn en meer diepgang hebben dan wanneer er geen huiswerk wordt gemaakt.


Welk Noors leer ik bij Noors op Maat?
Het Noors kent twee officiële schrijftalen. Beide talen zijn als officiële taal erkend: het standaard Noors (Bokmål) en het nieuwe Noors (Nynorsk). Noors op Maat verzorgt taalcursussen in Bokmål. Bokmål wordt het meest gesproken en geschreven, het wordt gebruikt in en rondom Oslo. Nynorsk is de meest gebruikte taal in het Noorse Fjordengebied. Daarnaast bestaan er vele dialecten. Bokmål, Nynorsk en de dialecten kunnen overal gebruikt worden. De verschillen zijn klein. Op formulieren wordt vaak Bokmål en Nynorsk naast elkaar gebruikt.


Ik wil graag werk zoeken in Noorwegen, hoe kan Noors op Maat mij daarbij helpen?
In de taallessen van Noors op Maat leert u de Noorse taal. Werk, arbeidsbemiddeling en scholing komen thematisch aan bod. Als u op uw specifieke situatie gerichte bemiddeling wenst met Noorse werkgevers, kunt u zich wenden tot diverse bemiddelingsinstanties. Noors op Maat bemiddelt niet, maar kan u wel door verwijzen naar bemiddelingsbureaus en beëdigde vertalers.


Noren spreken veelal uitstekend Engels, is Noors leren nodig om te werken in Noorwegen?
Om volledig te participeren in een arbeidssituatie is het beheersen van de voertaal een groot voordeel. Hoewel veel Noren inderdaad prima Engels spreken, wordt er op de werkvloer over het algemeen Noors gesproken. U kunt makkelijker in contact komen met uw Noorse collega’s en beter aansluiten in de Noorse multiculturele samenleving wanneer u de taal spreekt. Welk taalbeheersingsniveau voor uw doelsituatie voldoende is, hangt af van de aard van het werk dat u doet en van uw persoonlijke wensen.