6 juni 2015

FAMILIE/VAKANTIE

Met heel veel plezier heb ik de cursus gevolgd. De aandacht voor de grammatica en de flexibiliteit van Nina om de lessen aan te passen hebben me echt verder geholpen.
Deze zomer hoop ik de lessen in praktijk te kunnen brengen. Ik zie het met vertrouwen tegemoet.
Jeg ønsker deg en fin ferie. Hilsen, Sandra


Waarom leer jij Noors ?
Dat is de vraag die ik vaak krijg als ik vertel over mijn taallessen bij Nina in Wageningen. Ga je emigreren of zo ? Nee, dat ben ik ook niet van plan. Daarvoor zijn wij te veel geïntegreerd in Nederland. Hoewel ik graag zou willen, is dat toch een veerboot te ver.

De reden is dat ik inmiddels meer dan 20 jaar geleden voor de eerste keer in Noorwegen ben geweest met mijn vrouw. Zij komt daar al meer dan 40 jaar bij een familie in het Noorden. En ze heeft daar de spraak geleerd. Een keer in het Noorden zonder Noors en in het Engels is nog wel te doen. Maar als je daar vaker komt wordt het toch wel frustrerend dat je hun taal niet spreekt. Ze vertellen/vragen wel af en toe wat in het Engels, maar zoals wij hier Nederlands onderling spreken, is het daar Noors. Vandaar dat ik eerst zelfstandig geprobeerd heb om Noors te leren, maar die zelfdiscipline is toch wel zwaar en dan mis je toch nog de luister en spreekvaardigheid.

Na enkele jaren van ploeteren de overstap gemaakt naar Noors op Maat. Inmiddels begin ik in september 2019 aan mijn 4ejaar. Afgezien van het leren van Noors, taal en cultuur, hebben we ook nog een hele leuke groep, wat al een motivatie op zich is. Het leertempo is inmiddels afgestemd op onze wensen en we hebben het accent vooral gelegd op spreek en luistervaardigheid. De verplichte vingeroefeningen in grammatica en vocabulaire wordt door Nina ook niet vergeten.

Inmiddels kan ik me al aardig goed redden in het Noors. Luister zowat de gehele dag naar P4 – radio. Afgezien van goede muziek ook nog veel Noors (via internet). Houd het Noorse nieuws bij via hun websites en tv. Ondertussen probeer ik mijn Noorse boekenplank thuis ook gelezen te krijgen, al dan niet ondersteund met luisterboeken. Hilsen, Paul


Waarom Noors?
Ik wist wel dat ze Noorse was voordat we een relatie kregen. Maar omdat ze vloeiend Nederlands spreekt was het Noors zijn eerst alleen leuk en curieus. Toen we een relatie kregen werd het mij goed duidelijk hoe belangrijk de eigen taal, cultuur en geschiedenis is. Ze is graag in Nederland maar haar hart ligt en haar familie is in Noorwegen. Ik ben dus gegrepen door de liefde en ook door haar taal.

Nu ben ik bijna een jaar bezig. Gemiddeld 8 uur per week lezen, luisteren, schrijven en praten in het Noors. Meestal met veel plezier en soms in de overtuiging dat ik het nooit zal leren. En vooral als Noren onderling met elkaar praten kijk ik erg neutraal. Dat zijn teveel vreemde klanken voor mijn oren. Al moet ik zeggen dat nu we als huiswerk naar televisie programma’s kijken van de NRK ik vrij goed het verhaal kan volgen. Dan ben ik verbaasd over de hoeveelheid woorden die ik geleerd heb in een jaar. Hoeveel structuur van de taal ik heb leren begrijpen. En realiseer mij dat mede komt door de manier van lesgeven van Nina Løkken; helder, duidelijk, met humor en via verschillende werkvormen. In eerste instantie heb ik een aantal individuele lessen via Skype gevolgd. Ik woon in Rotterdam en vond Wageningen te ver weg. Maar toen ik geen geschikte cursus kon vinden in of rond Rotterdam ben ik deel gaan nemen aan de groepslessen van Nina in Wageningen. Om de 14 dagen 2 uur lang Noorse taal doorspekt met cultuur en geschiedenis. En dat met 4 mensen aan een gezellige werktafel in de Noorse boekhandel. Een prima ambiance om de taal te leren. Vi snakker Norsk fra klokka 19.30 til klokka 21.30. Hilsen, Pieter


Zo’n anderhalf jaar geleden ging ik op zoek naar een cursus Noors en kwam ik uiteindelijk uit bij Nina en Noors op Maat. Wat was het een goede beslissing om bij haar Noors te gaan leren! Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

In de les past Nina veel verschillende werkvormen toe en geen enkele les is hetzelfde: het is altijd een verrassing, wat we nu weer gaan doen. Daarnaast weet Nina ook voor een goede sfeer te zorgen en word er veel gelachen tijdens de les. Ook niet onbelangrijk!

Ik vind het ook erg prettig, dat er veel aandacht aan een goede uitspraak en aan de spreekvaardigheid besteed wordt. Door de kleine groep krijg je veel aandacht en veel mogelijkheden om Noors te spreken. Een groot pluspunt is ook, dat het huiswerk niet in de les besproken wordt: je levert dit bij Nina in en krijgt het met persoonlijke feedback terug. In de les leer je dus echt nieuwe dingen!

De les vliegt altijd voorbij en ik krijg er veel energie van. De lessen motiveren om ook thuis verder te werken en te oefenen. Ook daarvoor geeft Nina handige tips in de vorm van extra oefenmateriaal, boeken, televisieseries e.d. Wat dat betreft kun je de cursus zo intensief maken als je zelf wilt.

Ik hoop nog heel lang lessen bij Nina te kunnen volgen! Gerrie


Sinds januari 2018 rijd ik vanuit Limburg een keer in de twee weken naar Wageningen om Noors te leren bij Nina Løkken. Het ligt misschien aan mijn naam, maar sinds ik een jaar of 15 was wilde ik graag naar Noorwegen. In 1979 lukte dat voor de eerste keer. En toen ontstond ook het idee dat ik ooit eens……. graag de taal zou leren. Kleine pogingen om dat zelfstandig te doen mislukten. Dus in december 2017 de stoute schoenen aangetrokken en me gemeld bij Nina. Van harte welkom om een les bij te wonen en ik wist dat ik op de goede plek terecht was gekomen!

Nu, een dik jaar later, verheug ik me nog iedere twee weken om naar de Noorse les te gaan en me te laven aan de professionele opzet van het onderwijs Noors zoals Nina dat aanbiedt. De methode “Mot Målet” is de leidraad, maar daarnaast heeft Nina iedere keer weer een gevarieerd aanbod aan lessen, zowel schriftelijk als mondeling. En daarbij ook nog allerlei feiten en informatie over Noorwegen in het algemeen en de taal in het bijzonder.

Er wordt hard gewerkt op zo’n avond. En voor thuis krijgen we, naast het huiswerk, behoorlijk wat materiaal en tips mee om ons te verdiepen in de taal.

Op dit moment geniet ik erg van de films en series die we hier in Nederland kunnen kijken via de app van de NRK. En tot mijn grote verbazing (en tevredenheid!) kan ik al heel wat volgen. En ik begin zelfs de structuur van de taal te snappen.

Noors leren is voor mij een heerlijke hobby. Wonen in Noorwegen is voor mij niet meer weggelegd, maar komende zomer ben ik er zeker weer 4 weken!!

Noors leren bij Nina kan ik iedereen die iets heeft met de taal, beroepsmatig of privé, van harte aanbevelen! Hilsen fra Noor