6 juni 2015

FAMILIE/VAKANTIE

En_reise_i_Norge

Onze docente Nina Løkken haar passie voor lesgeven, Noorwegen & de Noorse taal is fantastisch. Vanaf de eerste les al weet zij ons te boeien & leert ze ons op een goede manier de Noorse taal aan. Ze moedigt ons aan om onze grenzen te verleggen & zorgt ervoor dat we spreekdurf ontwikkelen.
De naam van haar firma is ‘Noors op maat’, wel dat mag je alvast letterlijk nemen. Nina werkt echt op maat van de deelnemer. Ze probeert ook in te spelen op interesses, de actualiteit en onze wensen. Mijn vrouw en ikzelf zijn enorm blij dat we ‘Noors op maat’ op het spoor gekomen zijn. Nina is heel intensief bezig met het aanleren, begeleiden, opvolgen en remediëren. Dat vinden wij heel erg fijn. Daarnaast weet ze ons ook op menselijk vlak te boeien, want het is een heel erg vriendelijke & spontane dame.
Ellen & Bart


Sinds 2 jaar volg ik de lessen bij Nina. En ik start met veel plezier in het najaar met jaar 3. De lessen zijn speels en met humor. Er is ruimte voor vragen en toelichting. Wat ik ook erg leuk vind is de aandacht die besteed wordt in de lessen over de samenleving en cultuur in Noorwegen. Je leert zo niet alleen de taal, maar ook over de gewoonten, geschiedenis, natuur etc. Nina houdt je bij de les en zorgt zo dat je telkens een stapje verder komt.
Hilsen Anna


Waarom leer jij Noors ?
Dat is de vraag die ik vaak krijg als ik vertel over mijn taallessen bij Nina in Wageningen. Ga je emigreren of zo ? Nee, dat ben ik ook niet van plan. Daarvoor zijn wij te veel geïntegreerd in Nederland. Hoewel ik graag zou willen, is dat toch een veerboot te ver.

De reden is dat ik inmiddels meer dan 20 jaar geleden voor de eerste keer in Noorwegen ben geweest met mijn vrouw. Zij komt daar al meer dan 40 jaar bij een familie in het Noorden. En ze heeft daar de spraak geleerd. Een keer in het Noorden zonder Noors en in het Engels is nog wel te doen. Maar als je daar vaker komt wordt het toch wel frustrerend dat je hun taal niet spreekt. Ze vertellen/vragen wel af en toe wat in het Engels, maar zoals wij hier Nederlands onderling spreken, is het daar Noors. Vandaar dat ik eerst zelfstandig geprobeerd heb om Noors te leren, maar die zelfdiscipline is toch wel zwaar en dan mis je toch nog de luister en spreekvaardigheid.

Na enkele jaren van ploeteren de overstap gemaakt naar Noors op Maat. Inmiddels begin ik in september 2019 aan mijn 4ejaar. Afgezien van het leren van Noors, taal en cultuur, hebben we ook nog een hele leuke groep, wat al een motivatie op zich is. Het leertempo is inmiddels afgestemd op onze wensen en we hebben het accent vooral gelegd op spreek en luistervaardigheid. De verplichte vingeroefeningen in grammatica en vocabulaire wordt door Nina ook niet vergeten.

Inmiddels kan ik me al aardig goed redden in het Noors. Luister zowat de gehele dag naar P4 – radio. Afgezien van goede muziek ook nog veel Noors (via internet). Houd het Noorse nieuws bij via hun websites en tv. Ondertussen probeer ik mijn Noorse boekenplank thuis ook gelezen te krijgen, al dan niet ondersteund met luisterboeken. Hilsen, Paul


Na een aantal mooie vakanties in Noorwegen kreeg ik de behoefte om iets meer Noors te kunnen spreken dan “god morgen/god natt”. Ik aarzelde dan ook niet toen in 1976 de Volksuniversiteit in mijn toenmalige woonplaats een beginnerscursus Noors aanbood.

Daar, en nadien jarenlang met een groepje bij de docente thuis, heb ik zoveel van de Noorse taal opgestoken dat ik mij daarmee in Noors (DNT) wandelgezelschap goed kon redden. Het is leuk om te merken dat de Noren het erg waarderen wanneer je ze in hun eigen taal aanspreekt.

Na een verhuizing bleek er In mijn nieuwe woonplaats geen mogelijkheid voor Noorse les te zijn. Echter, Noors op Maat bracht uitkomst! Ik heb na een berichtje in de nieuwsbrief van de Noorse Boekwinkel over een middagopening die gelegenheid aangegrepen om aan Nina te vragen of ze mij een test wilde afnemen. Die test had als doel te bepalen wat het niveau van mijn Noorse taalkennis was en vast te stellen welke mogelijkheden er waren om die te verbeteren en uit te breiden. Kort daarna heeft Nina mij na een geheel vrijblijvend gesprek van anderhalf uur aangegeven dat ze mij graag verder wilde helpen en dat ik het beste gediend zou zijn met privélessen.

Zo kon ik na een onderbreking van 13 jaar weer onder degelijke begeleiding verder met Noors.

De leerboeken (Tekstbok en Arbeidsbok met titel Klart Det!) die Nina voor mij heeft uitgekozen zijn rijk geïllustreerd en hebben een aantrekkelijke opmaak. Ze bevatten een grote variëteit aan oefeningen. En dat alles aan de hand van onderwerpen uit de Noorse cultuur en actuele Noorse maatschappelijke thema’s. De lessen gaan uiteraard vergezeld van huiswerk. Daaronder valt steevast het (thuis) bekijken en (in de tweewekelijkse, anderhalf uur durende les) bespreken van een Noors TV-programma uit een van de NRK-series waarop Nina mij opmerkzaam heeft gemaakt. Wel fijn, dat je bij sommige programma’s de Noorse ondertiteling kunt inschakelen, want dialekt is soms lastig te volgen.

Bijna drie jaar na mijn start bij Noors op Maat leer ik nog steeds nieuwe dingen! Wim


Waarom Noors?
Ik wist wel dat ze Noorse was voordat we een relatie kregen. Maar omdat ze vloeiend Nederlands spreekt was het Noors zijn eerst alleen leuk en curieus. Toen we een relatie kregen werd het mij goed duidelijk hoe belangrijk de eigen taal, cultuur en geschiedenis is. Ze is graag in Nederland maar haar hart ligt en haar familie is in Noorwegen. Ik ben dus gegrepen door de liefde en ook door haar taal.

Nu ben ik bijna een jaar bezig. Gemiddeld 8 uur per week lezen, luisteren, schrijven en praten in het Noors. Meestal met veel plezier en soms in de overtuiging dat ik het nooit zal leren. En vooral als Noren onderling met elkaar praten kijk ik erg neutraal. Dat zijn teveel vreemde klanken voor mijn oren. Al moet ik zeggen dat nu we als huiswerk naar televisie programma’s kijken van de NRK ik vrij goed het verhaal kan volgen. Dan ben ik verbaasd over de hoeveelheid woorden die ik geleerd heb in een jaar. Hoeveel structuur van de taal ik heb leren begrijpen. En realiseer mij dat mede komt door de manier van lesgeven van Nina Løkken; helder, duidelijk, met humor en via verschillende werkvormen. In eerste instantie heb ik een aantal individuele lessen via Skype gevolgd. Ik woon in Rotterdam en vond Wageningen te ver weg. Maar toen ik geen geschikte cursus kon vinden in of rond Rotterdam ben ik deel gaan nemen aan de groepslessen van Nina in Wageningen. Om de 14 dagen 2 uur lang Noorse taal doorspekt met cultuur en geschiedenis. En dat met 4 mensen aan een gezellige werktafel in de Noorse boekhandel. Een prima ambiance om de taal te leren. Vi snakker Norsk fra klokka 19.30 til klokka 21.30. Hilsen, Pieter


Zo’n anderhalf jaar geleden ging ik op zoek naar een cursus Noors en kwam ik uiteindelijk uit bij Nina en Noors op Maat. Wat was het een goede beslissing om bij haar Noors te gaan leren! Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

In de les past Nina veel verschillende werkvormen toe en geen enkele les is hetzelfde: het is altijd een verrassing, wat we nu weer gaan doen. Daarnaast weet Nina ook voor een goede sfeer te zorgen en word er veel gelachen tijdens de les. Ook niet onbelangrijk!

Ik vind het ook erg prettig, dat er veel aandacht aan een goede uitspraak en aan de spreekvaardigheid besteed wordt. Door de kleine groep krijg je veel aandacht en veel mogelijkheden om Noors te spreken. Een groot pluspunt is ook, dat het huiswerk niet in de les besproken wordt: je levert dit bij Nina in en krijgt het met persoonlijke feedback terug. In de les leer je dus echt nieuwe dingen!

De les vliegt altijd voorbij en ik krijg er veel energie van. De lessen motiveren om ook thuis verder te werken en te oefenen. Ook daarvoor geeft Nina handige tips in de vorm van extra oefenmateriaal, boeken, televisieseries e.d. Wat dat betreft kun je de cursus zo intensief maken als je zelf wilt.

Ik hoop nog heel lang lessen bij Nina te kunnen volgen! Gerrie


Sinds januari 2018 rijd ik vanuit Limburg een keer in de twee weken naar Wageningen om Noors te leren bij Nina Løkken. Het ligt misschien aan mijn naam, maar sinds ik een jaar of 15 was wilde ik graag naar Noorwegen. In 1979 lukte dat voor de eerste keer. En toen ontstond ook het idee dat ik ooit eens……. graag de taal zou leren. Kleine pogingen om dat zelfstandig te doen mislukten. Dus in december 2017 de stoute schoenen aangetrokken en me gemeld bij Nina. Van harte welkom om een les bij te wonen en ik wist dat ik op de goede plek terecht was gekomen!

Nu, een dik jaar later, verheug ik me nog iedere twee weken om naar de Noorse les te gaan en me te laven aan de professionele opzet van het onderwijs Noors zoals Nina dat aanbiedt. De methode “Mot Målet” is de leidraad, maar daarnaast heeft Nina iedere keer weer een gevarieerd aanbod aan lessen, zowel schriftelijk als mondeling. En daarbij ook nog allerlei feiten en informatie over Noorwegen in het algemeen en de taal in het bijzonder.

Er wordt hard gewerkt op zo’n avond. En voor thuis krijgen we, naast het huiswerk, behoorlijk wat materiaal en tips mee om ons te verdiepen in de taal.

Op dit moment geniet ik erg van de films en series die we hier in Nederland kunnen kijken via de app van de NRK. En tot mijn grote verbazing (en tevredenheid!) kan ik al heel wat volgen. En ik begin zelfs de structuur van de taal te snappen.

Noors leren is voor mij een heerlijke hobby. Wonen in Noorwegen is voor mij niet meer weggelegd, maar komende zomer ben ik er zeker weer 4 weken!!

Noors leren bij Nina kan ik iedereen die iets heeft met de taal, beroepsmatig of privé, van harte aanbevelen! Hilsen fra Noor


“Regelmatig ga ik op vakantie naar het prachtige Noorwegen en wilde daarom meer van de Noorse taal weten en leren. Ook al ben ik beter in wiskunde dan in talen is het bij Nina een prettige manier om de taal te leren en in de wekelijkse 2 uurtjes en natuurlijk de zelfstudie thuis met de opgaven die je meekrijgt gaat het zeker lukken. Nina heeft alle tijd en geduld voor je maar verwacht wel van je dat je naast de twee uren les per week je opgaven maakt en blijft oefenen. Met het enthousiasme waarmee Nina lesgeeft is het een prettige manier om de Noorse taal te leren.” Met vriendelijke groet, Jan Hazeleger


“In februari (2016) zijn we samen een privé cursus Noors gestart bij Noors op Maat. Reden was dat wij familie in Noorwegen hebben en dat wij ook met de (achter)neven/nichten daar wilden kunnen communiceren. Vervolgens kregen we ook nog een bruiloft uitnodiging van een in Noorwegen wonende nicht van ons die in juni .zou gaan trouwen. De cursus kwam dus helemaal goed uit. Tot medio mei één keer per week cursus gehad en tijdens deze periode ook nog het idee uitgewerkt om op de bruiloft een speech in het Noors te houden voor het bruidspaar. Zelf de speech (in het Noors) geschreven en met hulp van Nina het Noors correct gemaakt en de puntjes op de i gezet. Op het moment suprême de speech in vlekkeloos Noors uitgesproken en daarmee de bewondering van alle aanwezigen gekregen. Iedereen had Engels verwacht en zeker geen Noors. Ook gesprekken met de andere bruiloftsgasten in het Noors brachten bewonderende blikken. Natuurlijk, nog niet alles konden we verstaan en niet alles konden we zeggen maar veelal lukte het de hoofdlijnen te volgen. Iedereen op de bruiloft was vol lof over het feit dat wij in zo’n korte tijd (ongeveer 16 lessen) al hiertoe in staat waren.” Erik en Marijke