12 juli 2018

WORKSHOPS & FILMMIDDAGEN

Workshop Da Krigen

Workshop, zaterdag 27 oktober 2018. Deze workshop is helaas vol.

Op 17 november heb ik een nieuwe workshop gepland.

De vorige workshop was een geslaagde dag! Een afwisselende combinatie van boekbespreking, inhoudelijke gesprekken, toepasselijk film- en beeldmateriaal, lekker eten en goed gezelschap.

Dit keer heb ik voor u een onderwerp gekozen dat actueel blijft in Noorwegen. Wellicht leeft het ook (nog steeds) in uw familie(geschiedenis). U kent waarschijnlijk, via welke weg dan ook, de verhalen en ervaringen van de Tweede Wereldoorlog. Misschien wel in het bijzonder over hoe kinderen het in die tijd beleefden. Het uitgangspunt van de workshop is het boek “Da krigen kom hjem til oss”. De oorlog gezien door de ogen van een kind.

De workshop is geschikt voor taalniveau B1-B2.
De dag ziet er als volgt uit:

10.00 – 12.00 uur, deel 1
12.00 – 13.00 uur, lunch
13.00 – 16.00 uur, deel 2

Prijs €75,-  (inclusief boek, koffie, thee en lunch)
Locatie: Noors op Maat in Wageningen

I 1940 kom andre verdenskrig til Norge og snudde livet oppned for mange mennesker, også barn og ungdom. I denne boka møter du fire av dem. Skolejenta Elisabeth ble med i det livsfarlige motstandsarbeidet. Dag befant seg plutselig midt i krigen som sjømann. Arnold som var jøde måtte flykte for livet for å slippe å bli drept i en konsentrasjonsleir. Eliva ble tvunget på flukt mens tyskerne brant hjemmet hennes. Gjennom deres historier får du vite mye om hva som skjedde da det var krig i Norge.
Synnøve Veinan Hellerud er historiker, lærer og forfatter. Hun har skrevet flere bøker om ulike historiske emner for både voksne og barn.

Interesse?
Stuur een email naar info@noorsopmaat.nl. Het boek is beschikbaar vanaf eind augustus en ontvangt u ruim voor de workshop per post.

Status: 27 oktober -helaas vol
17 november -ruimte voor 2 personen


Filmmiddag Birkebeinerne

Filmmiddag met de film Birkebeinerne op zondag 16 september 2018

Deze film kunt u alvast in uw agenda zetten. Voordat de zomer start, misschien reist u wel naar Noorwegen, heeft u alweer een Noors avontuur om naar uit te kijken.

Een op en top Noors avontuur. Zo ontzettend Noors dat het outdoorkledingmerk Bergans of Norway het als logo gebruikt en dat er tegenwoordig sportevenmenten naar zijn vernoemd. Maar het waargebeurde verhaal vond enkele eeuwen geleden plaats. Een prachtige film, een spannend verhaal en een stuk geschiedenis dat plaats vindt in de mooie Noorse natuur.

Het jaar is 1205. Noorwegen wordt verscheurd door een burgeroorlog. Met de hulp van een armoedig groepje opstandelingen, de Berkenbenen (Birkebeiner) genaamd, strijdt de Noorse koning voor overleving tegen de Kerk en haar bisschoppen, die koste wat het kost willen zegevieren. Terwijl de koning op zijn sterfbed ligt, wordt zijn enige erfgenaam in het geheim ter wereld gebracht. Een jongen die door de helft van het koninkrijk dood gewenst wordt, maar die door twee mannen tegen elke prijs beschermd wordt. De twee Berkenbenen, Skjervald en Torstein, beginnen aan een reis vol gevaren door het harde Noorse winterlandschap om de tweejarige toekomstige koning van een verschrikkelijk lot te redden.

Kijkt u mee?
Datum: Zondag 16 september a.s.
Aanvang: 14.00 uur
Entree: Gratis
Locatie: Wageningen, klik hier voor de route

In de film wordt Noors gesproken met Noorse ondertiteling. Er zijn 10 plaatsen beschikbaar. Stuur een email naar info@noorsopmaat.nl om u aan te melden.
Status: ruimte voor 7 personen

facebook