6 juni 2015

FAMILIE/VAKANTIE

En_reise_i_Norge

Zo’n anderhalf jaar geleden ging ik op zoek naar een cursus Noors en kwam ik uiteindelijk uit bij Nina en Noors op Maat. Wat was het een goede beslissing om bij haar Noors te gaan leren! Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

In de les past Nina veel verschillende werkvormen toe en geen enkele les is hetzelfde: het is altijd een verrassing, wat we nu weer gaan doen. Daarnaast weet Nina ook voor een goede sfeer te zorgen en word er veel gelachen tijdens de les. Ook niet onbelangrijk!

Ik vind het ook erg prettig, dat er veel aandacht aan een goede uitspraak en aan de spreekvaardigheid besteed wordt. Door de kleine groep krijg je veel aandacht en veel mogelijkheden om Noors te spreken. Een groot pluspunt is ook, dat het huiswerk niet in de les besproken wordt: je levert dit bij Nina in en krijgt het met persoonlijke feedback terug. In de les leer je dus echt nieuwe dingen!

De les vliegt altijd voorbij en ik krijg er veel energie van. De lessen motiveren om ook thuis verder te werken en te oefenen. Ook daarvoor geeft Nina handige tips  in de vorm van extra oefenmateriaal, boeken, televisieseries e.d. Wat dat betreft kun je de cursus zo intensief maken als je zelf wilt.

Ik hoop nog heel lang lessen bij Nina te kunnen volgen! Gerrie


Sinds januari 2018 rijd ik vanuit Limburg een keer in de twee weken naar Wageningen om Noors te leren bij Nina Løkken. Het ligt misschien aan mijn naam, maar sinds ik een jaar of 15 was wilde ik graag naar Noorwegen. In 1979 lukte dat voor de eerste keer. En toen ontstond ook het idee dat ik ooit eens……. graag de taal zou leren. Kleine pogingen om dat zelfstandig te doen mislukten. Dus in december 2017 de stoute schoenen aangetrokken en me gemeld bij Nina. Van harte welkom om een les bij te wonen en ik wist dat ik op de goede plek terecht was gekomen!

Nu, een dik jaar later, verheug ik me nog iedere twee weken om naar de Noorse les te gaan en me te laven aan de professionele opzet van het onderwijs Noors zoals Nina dat aanbiedt. De methode “Mot Målet” is de leidraad, maar daarnaast heeft Nina iedere keer weer een gevarieerd aanbod aan lessen, zowel schriftelijk als mondeling. En daarbij ook nog allerlei feiten en informatie over Noorwegen in het algemeen en de taal in het bijzonder.

Er wordt hard gewerkt op zo’n avond. En voor thuis krijgen we, naast het huiswerk, behoorlijk wat materiaal en tips mee om ons te verdiepen in de taal.

Op dit moment geniet ik erg van de films en series die we hier in Nederland kunnen kijken via de app van de NRK. En tot mijn grote verbazing (en tevredenheid!) kan ik al heel wat volgen. En ik begin zelfs de structuur van de taal te snappen.

Noors leren is voor mij een heerlijke hobby. Wonen in Noorwegen is voor mij niet meer weggelegd, maar komende zomer ben ik er zeker weer 4 weken!!

Noors leren bij Nina kan ik iedereen die iets heeft met de taal, beroepsmatig of privé, van harte aanbevelen! Hilsen fra Noor


“Regelmatig ga ik op vakantie naar het prachtige Noorwegen en wilde daarom meer van de Noorse taal weten en leren. Ook al ben ik beter in wiskunde dan in talen is het bij Nina een prettige manier om de taal te leren en in de wekelijkse 2 uurtjes en natuurlijk de zelfstudie thuis met de opgaven die je meekrijgt gaat het zeker lukken. Nina heeft alle tijd en geduld voor je maar verwacht wel van je dat je naast de twee uren les per week je opgaven maakt en blijft oefenen. Met het enthousiasme waarmee Nina lesgeeft is het een prettige manier om de Noorse taal te leren.” Met vriendelijke groet, Jan Hazeleger


“In februari (2016) zijn we samen een privé cursus Noors gestart bij Noors op Maat. Reden was dat wij familie in Noorwegen hebben en dat wij ook met de (achter)neven/nichten daar wilden kunnen communiceren. Vervolgens kregen we ook nog een bruiloft uitnodiging van een in Noorwegen wonende nicht van ons die in juni .zou gaan trouwen. De cursus kwam dus helemaal goed uit. Tot medio mei één keer per week cursus gehad en tijdens deze periode ook nog het idee uitgewerkt om op de bruiloft een speech in het Noors te houden voor het bruidspaar. Zelf de speech (in het Noors) geschreven en met hulp van Nina het Noors correct gemaakt en de puntjes op de i gezet. Op het moment suprême de speech in vlekkeloos Noors uitgesproken en daarmee de bewondering van alle aanwezigen gekregen. Iedereen had Engels verwacht en zeker geen Noors. Ook gesprekken met de andere bruiloftsgasten in het Noors brachten bewonderende blikken. Natuurlijk, nog niet alles konden we verstaan en niet alles konden we zeggen maar veelal lukte het de hoofdlijnen te volgen. Iedereen op de bruiloft was vol lof over het feit dat wij in zo’n korte tijd (ongeveer 16 lessen) al hiertoe in staat waren.” Erik en Marijke


“Voor mij was/is het heel belangrijk om de ‘angst’ te overwinnen om Noors te spreken. Omdat de wil er bij mij is dit te doen en te overwinnen zocht ik iemand waarbij ik me op m’n gemak voel dit ook te kunnen doen. Bovendien spoort Nina me aan dagelijks met Noors bezig te zijn op allerlei fronten. De lessen, het kijken en meelezen met programma’s van NRK, het kijken naar DVD’s het lezen van boeken… geweldig. Het is niet alleen het platte leren vanuit het lesmateriaal, maar de taal begint voor mij te leven. En dat is wat ik zocht. Veel leerplezier bij Nina!” Letty Dickhout


“Het is alweer enige tijd geleden dat ik groepscursussen bij Noors op Maat heb gevolgd, maar toch vind ik het leuk om hier nog iets over te schrijven. Ik denk er namelijk met veel plezier aan terug en het blijft kriebelen, zowel Noorwegen als de lessen bij Nina. Die waren niet alleen leerzaam, maar ook erg gezellig en sfeervol. Je waant je als het ware even in Noorwegen. Nina brengt je niet alleen de taal bij, zij vertelt ook veel over Noorse gebruiken, streken en geschiedenis. En dat doet ze op zo’n leuke manier dat je er wel door gegrepen moet worden. Wij gingen in de zomer van 2011 op vakantie naar Noorwegen. Onder de indruk van fotoalbums van vroeger en reisgidsen besloot ik om een schriftelijke cursus Noors via Studieplan te doen. Dat ging eigenlijk best goed, maar ik miste het spreken van de taal. Toen ik in het voorjaar 2011 bij Noors op Maat wat leesboeken bestelde, hoefde Nina niet veel moeite te doen om mij voor een beginnerscursus te strikken. Hierna heb ik in voorjaar 2012 ook nog een gevorderden cursus gevolgd. Allemaal erg aan te bevelen.” Peter Fransen